top of page
187 logo

אוגדה 96  >>  חטיבת יהונתן

1871 logo.png

עלון גדוד 1871

israel flag.png

גיליון עצמאות - אפריל 25

A call to arms.JPG

דבר המג"ד

1

DJI_0103-1-scaled.jpg

סיפורו של גדוד חפר:
חינוך, היסטוריה, ומורשת 

2

כושר.png

קצת כושר...

3

20250122_154553.jpg

מה היה לנו השנה

4

טיים ליין דסקטופ - רקע.png

אירועים עתידיים

5

דגל ישראל.png

הצטרפו אלינו!

6

logo_16x9_v2_e3.png

שמתאספים לאלפים שבזכותם קמה המדינה החל מראשית התנועה הציונית, המחתרות, לוחמי/ות צה"ל וכוחות הביטחון שבזכות הקרבתם היא ממשיכה לצמוח ולשגשג גם היום.


גדוד חפר שכולנו שותפים בהקמתו הוא עדות אמיתית לשותפות גורל, לאחריות לאומית ולאהבת הארץ.
לאחר עשורים רבים במהלכם רק הצטמצם כוח המגן העברי בארץ ישראל, אנו עושים מעשה: ציונות ואהבת הארץ, רעות, חברות, דבקות ועוד ערכים שמנחים אותנו, הם שגרמו לכולנו בעת הזו להגיד 'הנני', ולהצטרף להיות חלק מהקמת הגדוד.


אני נרגש מרוח הלחימה ומאיכות האנשים ומהשאיפה למצוינות שאני פוגש מאז תחילת הקמת הגדוד. אני זוכר את הנופלים, את הפצועים ואת הנעדרים והחטופים, אני מחבק את המשפחות ומתפלל איתן שכולם יחזרו במהרה. מקווה שלא יהיו עוד מלחמות. אבל יחד עם זאת, נדע תמיד כי אם לא נגן על המדינה לא נהיה פה "בארץ חמדת אבות".


אנחנו צבא העם הפועל למען העם.


אין גאה ממני להיות מקים ומפקד הגדוד לצידכם, לצעוד מתוך הבנה בצורך, מתוך גאווה ואחריות לאומית, לדבוק בערכים ובאהבת המולדת. כך נוכל מתוך אחדות ולכידות לשאת בנטל 'האלונקה' של הייעוד המשותף. אנו כגדוד נהיה "לבית יוצר" לאהבת המולדת, לממלכתיות, ללכידות ולמימוש הזדמנויות להגנה על גזרת הגדוד והמדינה.


גם מתוך מחלוקת ואי הסכמה - תמיד 'אנחנו'.
למען צה"ל, לביטחון המדינה ובשירות העם – תמיד 'הנני'.


חג עצמאות שמח.
סא"ל כפיר לביא
מג"ד 1871

מפקדים, לוחמים חיילי וחיילות הגדוד
איגרת יום העצמאות ה 77


"הנני" ,"רעות" וקבלת האחר.
לא מתוך הסכמה אלה מתוך שותפות גורל.
גם מתוך מחלוקת ואי הסכמה - תמיד 'אנחנו'.
למען צה"ל, למען ביטחון המדינה – תמיד 'הנני'
כשאנו מטיילים בטבע, עולים לגבעה וצופים אל האופק... כשאנו מתאמנים ונלחמים כתף אל כתף אנחנו מביטים אל חברינו וחברותינו לדרך ותוהים.


מה המשותף לכל ההולכים לצידנו? מהם היסודות מהם אנחנו יונקים את הזהות המשותפת של החברה ושל חיילי וחיילות הגדוד? כל אחד ותפיסתו, כל אחד וערכיו, כל אחד ואמונותיו. ובכל זאת המכנה המשותף של כולנו, זה שהוביל אותנו להתנדב להיות כתף אל כתף, גם כשלא נוח וגם כשקשה, גם כשלא מסכימים על הכל. מבינים ורואים את המטרה המשותפת ומבינים את שותפות הגורל. את האחריות ואת חובותינו הלאומית והציונית.


4000 שנות עם יהודי, כ-140 שנות ציונות ו-77 שנות עצמאות בארץ ישראל. ועדיין אויבינו מאלצים אותנו לחיות על חרבנו. לאחר כשנה וחצי של מלחמה צודקת מאין כמותה שהחלה בטבח בחג יהודי במהלכו אויבינו רצחו, אנסו, חטפו ופגעו בלי הבחנה בין זקנים, ילדים, נשים וגברים. כל עניינם היה לפגוע ולקום עלינו להשמידנו.
והפוך ממה שהם ניסו אנו מראים כי אנחנו חזקים באהבת הארץ, אנו מוכנים להילחם למענה ואף להקריב למענה.


יום הזיכרון בצמוד ליום העצמאות הוא קשה תמיד, השנה הוא קשה במיוחד. הוא מזכיר לי את החברים שאיבדתי השותפים לדרך שנפלו על הגנתה, את תומר וסלמאן, משה וקוסטה, גרשוני, דרור, מאיר ועוד חברים ופקודים, אחים לדרך! שבמותם באמת ציוו לנו את החיים. היום הזה פותח שוב את הפצעים הטריים ממילא, מעלה את זיכרון חברינו, חיילינו, ומתינו שנפלו במאבק על תקומתה ועל הישרדותה ועוצמתה של הארץ,

לוגו 1871 עם טקסט.PNG
חתימה_כפיר_edited_edited_edited.png
logo_16x9_v2_e3.png

אדמות עמק חפר נקנו על ידי יהושע חנקין בשליחות קק"ל בשנת 1927, לאחר שיהודי ויניפג תרמו כמיליון דולר לצורך זה. 
הבעלים המקוריים היו שני אפנדים לבנוניים: טיאן וקובני שמקום מושבם היה בביירות. השניים החכירו אותן לאריסים ערביים ששרידי כפריהם פזורים בשטח. אריסים אלה עסקו בחקלאות וחלק ניכר מהכנסתם הועבר לבעלי הקרקע.

בשנת 1926 פרץ "מרד הפלאחים" שהתבטא בין השאר בסירוב האריסים לשלם לבעלי הקרקע. שני האפנדים החליטו להיפטר מקרקעותיהם והתקשרו עם סוחר הקרקעות היהודי יהושע חנקין (בתיווך אבו-עיסא, עליו נספר בהזדמנות אחרת) והיתנו את המכירה בכך שהדבר יישמר בסוד עד להשלמת העסקה.

חנקין פנה אל יו"ר הקרן הקיימת מנחם אוסישקין שגייס את הסכום הנדרש במהלך הקונגרס הציוני אשר קיים את האספה השנתית שלו בעיר ויניפג שבקנדה. אוסישקין קיים פגישה חשאית עם יו"ר יהדות קנדה אהרון פרימן (שעל שמו מושב 'ביתן אהרון') וזה התחייב יחד עם קבוצת בנקאים יהודים קנדיים להעמיד את הכסף לרשות הקרן הקיימת, וכך אכן נקנו כ-40 אלף דונם של אדמה שמהווים חלק ניכר מאדמות עמק חפר של היום.

עורך הדין הערבי 'עווני עבד אל-האדי' סייע לחנקין ברכישת האדמות שהייתה כרוכה בפינוי אריסים ובמתן פיצוי, מחד גיסא, ומאידך גיסא, דרש מהנציב העליון לאסור על מכירת קרקעות ליהודים.​

​​ראשיתה של המועצה בוועד גוש יישובי עמק חפר, שייצג את יישובי עמק חפר ללא סמכויות מוניציפליות החל משנת 1934. הוועד עסק בעיקר בייצוג הגוש מול מוסדות הממשלה והוועד הלאומי, פעילות נגד מלריה, סלילת דרכים וטיפול בנחל אלכסנדר. בתחילת שנת 1938, במסגרת פעילות ממשלת המנדט להקמת מועצות מקומיות ליישובים היהודיים, הוחל בדיונים על הקמת מועצה מקומית שתקיף את כלל יישובי עמק חפר, יוזמה ראשונה מסוגה בארץ ישראל.

הדיונים התקדמו בעצלתיים ונסובו בין השאר על הסמכויות שיישארו בידי היישובים אל מול אלו שיוענקו למועצה המקומית, על רקע הצורות השונות של היישובים, קיבוצים, מושבים ומושבות וההשתייכויות שלהם לגופי התיישבות שונים. על פי הצעה שנדונה במרץ 1939, ענייני שמירה, בריאות ודרכים יהיו בידי המועצה, בעוד ענייני התיישבות, חינוך ובריאות יהיו בידי כל יישוב באופן עצמאי.

במרץ 1940 הוקמה המועצה בה הוענקה זכות הצבעה לכל תושב מגיל 20 ומעלה המתגורר במקום מעל שישה חודשים, חידוש לעומת מועצות כפריות אחרות בהן זכות הצבעה הותנתה בבעלות על קרקע. בדצמבר 1940 כללה המועצה 18 יישובים חקלאיים ו-4 יישובי פועלים שהשתרעו על שטח של 30,700 דונם והתגוררו בהם 4000 תושבים. בתחילת 1946 הוחלט עקרונית גם על צירוף אזור 'ואדי קובני' שכלל אז המושב 'בית הלוי' למועצת עמק חפר והדבר יצא אל הפועל באוקטובר 1947. לאחר הקמת המדינה, באוגוסט 1948 היו במועצה כ-1,300 יחידות משק, כ-900 במושבים ועוד כ-400 בקיבוצים. בדצמבר 1948 הוחלט לצרף אל המועצה עוד 55,000 דונם בהם היו היישובים 'הדרים', 'מרץ א', 'המעפיל' ו'קאקון'. באוגוסט 1950 הורחב שוב שטח המועצה ונספחו אליה 'יד חנה', 'גן יאשיה', 'חניאל', 'בורגתא', 'עולש' ו'בארותיים'.

במשך השנים המועצה התפתחה ויש בה כיום 41 יישובים והיא משתרעת על כ-132,000 דונם ואוכלוסייתה מונה למעלה מ-44,000 תושבים. המועצה האזורית עמק חפר היא המועצה היחידה בארץ שמשתרעת מ"הקו הירוק" המזרח ועד למישור החוף ולחופי ישראל במערב. המועצה ממוקמת במיקום מרכזי, ומציעה התיישבות כפרית בעמק ירוק. במועצה נמצא המרכז האקדמי רופין, וקיימות בה הרחבות בישובים השונים עבור בני היישובים.

1689496038.8891.png
תצא 2.jpg

סיפורו של גדוד חפר

בחנו את עצמכם: עד כמה אתם מכירים את העמק?

הכנו לכם שאלון היכרות עם עמק חפר: 5 חידות על יישובים בעמק חפר, כל אחת מגלה סיפור ייחודי.

נסו לענות וכתבו את תשובותיכם בצד - בסוף השאלון מחכים לכם הפתרונות המלאים.

קצת רקע: איפה אנחנו נמצאים? על מה אנחנו שומרים?

מדי פעם נאיר זרקור על מקום או סוגיה מעניינת אחרת ב'עמק חפר' שעל בטחונו ובטחון תושביו אנחנו מופקדים. הפעם, בעלון הראשון, כמה מילים כלליות על 'עמק חפר', היסטוריה והווה:

מאגר_המים_הצפוני_הגדול_שבעמק_חפר.jpg
logo_16x9_v2_e3.png

סמל הגדוד - על שום מה ולמה?

אזור עֵמֶק חֵפֶר, שעליו מופקד הגדוד, יושב בנחלת מנשה בן יוסף. 
סמל הגדוד שואב השראה מברכת משה לבני-יוסף בספר דברים: "בכור שורו הדר לו, וקרני ראם קרניו, בהם עמים ינגח..." תיאור עוצמת הבנים מנשה ואפרים מסומל כשור בעל קרני ראם. בעל חיים דמיוני שיש בו את כוח השור ואצילות קרני הראם הזקופות.

גדוד חפר פועל בנחלת מנשה, בחלק המערבי שלה, במדינת ישראל, והוא אמור להגן עליה נוכח הנחלה שמצויה ממול, מעבר לירדן - מזרחה.

סמל הגדוד ('סמל' מנוקד בסגול, סגול - סימבול - לא המפקד...) מכיל מרכיבים שעשויים להועיל בעיצוב תודעת השייכות לגדוד הטרי: ברקע מצויר מגן דוד, כשם האוגדה, 'אוגדת דוד'. צבוע תכלת כצבע הלאום. ובתוכו בולטת דמות הפר העוצמתי בצבע אדמה. צבע זה מאפיין את ההתיישבות העובדת בעמק חפר, ששולטת במרחב.

שם החטיבה - חטיבת יהונתן - אינו מבוטאת בסמל הגדוד, אך יהונתן המקראי הוא מופת לגבורה ולחברות-אמיצה.

468323670_122094816218657292_2028705033770068813_n.jpg
לוגו 1871 עם טקסט.PNG
לוגו חטיבת יהונתן_edited.png
logo_16x9_v2_e3.png
כושר-mask.png

קצת כושר...

פעם לוחם, תמיד לוחם? מעולה! אז חובה עלינו לשמור על כושר מינימלי בכל עת. כזה שיאפשר לנו להגיב בשעת אמת כמו שצריך ולהספיק להוריד דופק לפריסת ניצחון שאחרי האירוע.

מעבר לזה, בחודש יולי יתקיים האימון הגדודי הראשון וחשוב שנבוא אליו מוכנים, אחרי שכבר הורדנו חלודה והרגלנו את הגוף בשגרת אימונים בסיסית.

בהתאם לכך, הכנתי לכם תכנית כושר בסיסית הכוללת 3 אימונים בשבוע שכל אחד ואחת יכולים לעשות. בהצלחה!  

ליליאן_edited_edited_edited.png

ליליאן טוהר - מד"גית

ליליאן טוהר בת 48 (אוטוטו)
שוטרת לשעבר, שירתה כמעט 20 שנים במשטרה במגוון תפקידים שטח והדרכה מתוכם 9 שנים בהדרכה כמדריכת כושר קרבי במג"ב. חגורה כחולה בג'יו ג'יטסו, איגרוף ובעיקר מתאמנת בקרוספיט.

logo_16x9_v2_e3.png

מה היה לנו השנה

אימון מפקדים

ריצת ניווט

ערב גדוד ראשון

טיים ליין דסקטופ - מובייל.png

אירועים עתידיים

הגדוד מבצעי ומוכן !

תכנית להמשך דסקטופ_edited_edited_edited.png

13-24.7

אימון גדודי מלא.

15.6

הכנת מפקדים.

25.5

אימון הקמה פלס"מ + אימון הקמה מכלול גדוד.

19.5

סיור גזרה, שטח כינוס ואימון לוחמה עם לייזר-טאג - פלוגות א + ד.

11.5

סיור גזרה, שטח כינוס ואימון לוחמה עם לייזר-טאג - פלוגות ג + ה.

4.5

סיור גזרה, שטח כינוס ואימון לוחמה עם לייזר-טאג - פלוגות ב + פלס"מ.

logo_16x9_v2_e3.png

הצטרפו אלינו!

בימים אלו אנחנו עמלים על גיוס לוחמות ולוחמים נוספים והשלמת מצבת הלוחמים המלאה של הגדוד. זוהי משימה שכולם יכולים וצריכים לקחת בה חלק, על מנת שנוכל להפוך לגדוד אופרטיבי כמה שיותר מהר.

אם אתם קוראים שורות אלה ועדיין אינכם חלק מהגדוד; 
אם יש לכם חבר/ה שהם פוטנציאל לגיוס והצטרפות לגדוד;  
לחצו על הכפתור מטה, השאירו פרטים (או שלחו לחבר/ה) והשלישות הגדודית תיצור איתכם קשר בהקדם להמשך תהליך הגיוס. 

דגל ישראל.png

ובהזדמנות זו נאחל יום עצמאות 77 משמעותי - לכם, למשפחותיכם ולכל בית ישראל, ונישא תפילה לחזרתם של כל החטופים הביתה במהרה!

yellow_ribbon.png

גדוד חפר גם בסושיאל

instagram-logo-instagram-icon.png
bottom of page